Mindfulness Training (MBSR) - Groep

De training die ik geef, is gebaseerd op de originele MBSR training (Mindfulness Based Stress Reduction) zoals deze werd ontwikkeld door Jon Kabat Zinn.

Inhoud van de MBSR-training; 'de 8-weekse'

Elke training start met een individueel kennismakingsgesprek. In dit gesprek bekijken we samen wat mindfulness voor jou kan betekenen en of de training op dit moment in jouw leven past. Daarna volgen 8 wekelijkse groepsbijeenkomsten van 2,5 uur. Tussen de 6e en 7e bijeenkomst is er een stiltedag (oefendag). Na de laatste bijeenkomst wordt de training afgerond met een (telefonisch) nagesprek, zo’n 2 tot 3 weken na de laatste sessie. Deze training heeft een vaste opbouw, waarvan de positieve effecten in vele onderzoeken zijn aangetoond.

De training bestaat uit verschillende meditaties en oefeningen die inzicht geven. Het theoretische deel gaat over stress, het brein, emoties, gedachten, grenzen en zelfzorg. Onder begeleiding oefen je verschillende aandacht-, meditatie- en bewegingsoefeningen. De mindfulness-meditaties zijn nuchter, ze trainen de aandacht en helpen je uit malende gedachten te komen. De meditaties maken je brein stressbestendiger en zorgen voor een sneller en beter herstel. 

Het heet een training omdat mindfulness een vaardigheid is wat je kunt ontwikkelen, net als een spier. Na elke bijeenkomst zal je ‘huiswerk’ meekrijgen waar je mee aan de slag kunt. Dit zijn oefeningen die je in je dagelijkse leven kunt toepassen en daarnaast ook oefeningen waarbij je echt tijd maakt voor jezelf om ergens te gaan zitten of liggen. Je tijdsinvestering hiervoor zal ongeveer 3 kwartier tot een uur per dag zijn. Mindfulness is geen snelle oplossing of een trucje. Het vraagt om een open, nieuwsgierige houding en een portie moed. Één ding is zeker, wat je erin stopt aan tijd en energie, haal je er ook weer uit! 

Voor wie

De MBSR is bestemd voor mensen met uiteenlopende klachten. Pijn, piekeren, stress, slapeloosheid of burn-out klachten. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat deelnemers aan de MBSR training een zeer positieve uitwerking ervaren op hun klachten.

Er zijn veel mensen die ervoor kiezen om een training te volgen zonder dat ze echt klachten of problemen hebben. Mindfulness kan voor iedereen van toegevoegde waarde zijn in het leven. 

Dankzij de praktische insteek van het MBSR programma, is de training geschikt voor iedereen. Iedere volwassene, jong of oud, met of zonder klachten is welkom! 

Praktische zaken

 • Wat krijg je?
  • Persoonlijk kennismakingsgesprek (gratis en vrijblijvend)
  • 8 sessies van 2,5 uur verdeelt over 8 aansluitende weken
  • Toegang tot de geleide meditatie audio bestanden
  • Stiltedag van 10.00 uur tot 16.00 uur inclusief lunch
  • Uitgebreide werkmap met daarin aanvullende informatie en de huiswerkopdrachten
  • Deelname aan een groepstraining met maximaal 6 personen
  • Nagesprek 
 • Wat wordt er van je verwacht?
  • Je probeert alle trainingssessies (maar tenminste 6x) aanwezig te zijn
  • Je doet de oefeningen thuis en maakt hier dagelijks ongeveer 45-60 minuten voor vrij